Alt Om Saltstraumen
Saltstraumen er i dag et eldorado for både dykkere og fiskere. Dette er historien om hvordan en av verdens sterkeste havstrømmer ble til, og skapte grunnlag for både liv og bosetting.
«En mil eller så ifra Bodøens gård,
der løper en strøm så forferdelig hård
at neppe man finner dens like»
 
Slik omtaler dikterprest Petter Dass Norges desidert mest kjente tidevannsstrøm i verket «Nordlands Trompet» fra slutten av 1600-tallet. Han snakker selvsagt om den mektige Saltstraumen tre mil sørøst for Bodø i Nordland, som NRK sender direkte fra 12 timer denne lørdagen.
 
En turistmagnet som også har vært et viktig sted for makt og rikdom historisk. Både sagaen og fortidsminnene forteller om mektige høvdinger som levde her.
 
Under hver tidevannssyklus blir Skjerstadfjorden innenfor Saltstraumen fylt opp ved flo og deretter tømt ned ved fjære. Opptil 370 millioner kubikkmeter vann skal over en periode på seks timer gjennom sundene for å jevne ut tidevannsforskjellene mellom havet utenfor og de store fjordområdene innenfor. Forskjellen på havnivået mellom høyvann og lavvann kan bli opptil to meter innerst i fjorden ved Rognan, samtidig som den er 3,3 meter ved Bodø utenfor innløpet.
 
Dette er årsaken til at Saltstraumen i mange sammenhenger trekkes fram som verdens sterkeste tidevannsstrøm. På det sterkeste renner hele 33.000 kubikkmeter vann gjennom innløpene Saltstraumen, Sundstraumen og Godøystraumen hvert eneste sekund.
 
Middelhastigheten på Saltstraumen er beregnet til 6–7 knop, eller 13 kilometer i timen, men hastigheten kan fort nå over 20 knopp – eller 40 kilometer i timen, når forholdene ligger til rette
 

Underkategorier

 • Nødetatene har rykket ut etter å ha fått melding om brann i en bil ved Øyfjellet i Vefsn. Det skal ikke være snakk om personskader. Brannen er slukket.

 • Svolvær-bedriften Secora og Tryg Forsikring har inngått forlik med Finnmark fylkeskommune etter skader på fergene M/F Hasvik og M/F Bergsfjord. Secora og Tryg må betale 2,2 millioner kroner til fylkeskommunen.

 • Skuterføreren som var savnet i fjellet i Beisfjord i Ofoten er funnet. Han har smerter i skulderen, men er ellers i god behold, opplyser politiet i Nordland på Twitter.

 • En skadd skuterfører er savnet i fjellet i Beisfjord i Ofoten. Luftambulanse, Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Redningshunder leter etter mannen som med dårlig mobildekning selv varslet politiet om en scooterulykke klokka 03.20 natt til lørdag.

 • Bussen som har kjørt av veien ved Buksnes på Andøy, blir berget. Bilberging kom til stedet om lag klokken 22.20, opplyser fotografen på stedet.

 • En buss har kjørt av veien ved Buksnes i Andøy. – Den har kjørt over en bekk i grøfta før den endte på et jorde. Det er skader i front og bak. Ingen personer i eller ved bussen, forteller fotograf Jens Andre M. Birkeland. Politiet hadde kun fått en registrering om bussen da NRK tok kontakt: – Et mysterium, sier politiets operasjonssentral.

 • Det var brann i en gang i en enebolig på Husøy i Træna, opplyser 110-sentralen. En person har pustet inn litt røyk, og er tatt med til legesjekk.

 • Brannvesenet har rykket ut til en brann i en enebolig på Husøy i Træna, melder 110-sentralen. De har ankommet stedet.

 • En MC-fører omkom etter en kollisjon med en lastebil på Skaugvoll i Gildeskål kommune. Ulykken skjedde på fylkesvei 17. Den omkomne er en mann i 50-årene bosatt i Bodø.

 • UP har avholdt laserkontroll i Fridtjof Nansensvei i Bodø. 13 forenklede forelegg ble utskrevet. Høyeste hastighet 59km/t i 40-sonen. I tillegg ble en fører stoppet, mistenkt for ruskjøring. Bevissikring foretas, skriver politiet på Twitter.

 • Havforskningsinstituttet sier at den skadelig algen som har tatt livet av mer enn 12.000 tonn laks sprer seg sørover og vestover, og at det nå er høye konsentrasjoner av algen ved Rinøya utenfor Lødingen.

 • Brannen ved Petro Næringshage er slukket, melder politiet. To personer har blitt sendt til sykehus for sjekk etter å ha inhalert røyk.

 • Verneombud Gary Hoffmann (bildet) og ledelsen ved Nord universitet har blitt enige om en rekke tiltak. Hvis disse er på plass på mandag gjenåpnes studiested Nesna, melder nettstedet Khrono. Onsdag stengte verneombudet campus Nesna med øyeblikkelig virkning.

 • Problemet knyttet til Bodø kommunes egenandel på en milliard kroner i forbindelse med ny flyplass kan være løst, etter et møte med regjeringen i dag. – Den nye planen gjør at Bodø kommune vil klare å ivareta sine forpliktelser, sier ordfører Ida Pinnerød (Ap).

Copyright © 2006-2019 - www.saltstraumen.info
Alle rettigheter reservert.