Alt Om Saltstraumen
Saltstraumen er i dag et eldorado for både dykkere og fiskere. Dette er historien om hvordan en av verdens sterkeste havstrømmer ble til, og skapte grunnlag for både liv og bosetting.
«En mil eller så ifra Bodøens gård,
der løper en strøm så forferdelig hård
at neppe man finner dens like»
 
Slik omtaler dikterprest Petter Dass Norges desidert mest kjente tidevannsstrøm i verket «Nordlands Trompet» fra slutten av 1600-tallet. Han snakker selvsagt om den mektige Saltstraumen tre mil sørøst for Bodø i Nordland, som NRK sender direkte fra 12 timer denne lørdagen.
 
En turistmagnet som også har vært et viktig sted for makt og rikdom historisk. Både sagaen og fortidsminnene forteller om mektige høvdinger som levde her.
 
Under hver tidevannssyklus blir Skjerstadfjorden innenfor Saltstraumen fylt opp ved flo og deretter tømt ned ved fjære. Opptil 370 millioner kubikkmeter vann skal over en periode på seks timer gjennom sundene for å jevne ut tidevannsforskjellene mellom havet utenfor og de store fjordområdene innenfor. Forskjellen på havnivået mellom høyvann og lavvann kan bli opptil to meter innerst i fjorden ved Rognan, samtidig som den er 3,3 meter ved Bodø utenfor innløpet.
 
Dette er årsaken til at Saltstraumen i mange sammenhenger trekkes fram som verdens sterkeste tidevannsstrøm. På det sterkeste renner hele 33.000 kubikkmeter vann gjennom innløpene Saltstraumen, Sundstraumen og Godøystraumen hvert eneste sekund.
 
Middelhastigheten på Saltstraumen er beregnet til 6–7 knop, eller 13 kilometer i timen, men hastigheten kan fort nå over 20 knopp – eller 40 kilometer i timen, når forholdene ligger til rette
 

Underkategorier

 • Fristen for å legitmere seg på nytt hos Sparebank 1 Nord-Norge utløper i dag. Per i dag er det 17 000 kunder som gjenstår. På bakgrunn av nye regler krever norske myndigheter at alle banker skal legitimere kundene sine på nytt. I aller ytterste konskvens kan kundene få kontoene sine sperra.

 • Rekrutteringskvotene blir ikke lyst ut til neste år. Det er beskjeden fra fiskeriministeren. Rekrutteringskvote ble innført i 2009 for å gi flere unge fiskere mulighet til å fiske med egen båt. Fiskeriministeren mener det er naturlig at problemstillinger rundt kvoteordninga vurderes på nytt etter ti år.

 • En personbil har kjørt av kjørt av veien på fylkesvei 17 i Alstahaug. – Det var en person involvert i ulykken. – Bilføreren framstår som uskadd, men blir tatt med til sykehus for en sjekk, melder politiet.

 • Ole Leiråmo fra Bossmo & Ytteren IL er Nordlands kandidat til prisen Årets ildsjel som deles ut på Idrettsgallaen 4. januar. Det er Nordland idrettskrets som har valgt ut Ole Leiråmo fra Bossmo Ytteren IL.

 • Et vogntog mistet et betongelement som den hadde på hengeren på E6 ved Vidrek i Narvik. Veien blir stengt en periode, mens lasten berges.

 • Programleder Bjarne Brandal gir deg siste nytt fra Nordland.

 • Nødetatene er på tur etter medling om at to personbiler har frontkolliderti Aldersundet i Lurøy, melder politiet.

 • En mann i 20-årene er siktet for promillekjøring etter en kontroll i Svolvær. Bevissikring gjennomført og sak opprettes, meleder politiet.

 • En bil har kjørt av veien ved Hadselhamn i Vesterålen. Det var to personer i bilen, ingen av dem skal være skadet, ifølge politiet.

 • Leveranser av sjøfryst fisk fra nord i Barentshavet er økende, i takt med sesongen. Det melder Norges Råfisklag. Det ble i forrige uke solgt sjøfryst sjømat for det dobbelte som fersk.

 • VG2-linjen Fiske og fangst på på Sortland VGS, avdeling Øksnes bevares i fylkesrådets innstilling til ny struktur. Tidligere i dag kunne NRK melde at fylkesrådslederens innstilling var å kutte linjen. – Helt fantastisk, sier lærer Jan Roger Knudsen. Jeg er kjempeglad på vegne av næringen og den kjekke ungdommen som vil ta del i denne næringen.

 • UP har stanset fører av bil i Evenes, som mistenkes for ruspåvirket kjøring. Vedkommende hadde ikke gyldig førerkort heller. Mannen i 40-årene framstilles for blodprøvetaking, melder Nordland politidistrikt.

Velg språk

Her finner du en grov tilnærming til ulike språk.

Du kan velge blant andre språk etterpå.

 English 

 Deutch

 Français

Vi gjør også oppmerksom på at enkelte funksjoner ikke virker etter oversettelsen.

Takk til 
https://translate.google.com/

Copyright © 2006-2019 - www.saltstraumen.info
Alle rettigheter reservert.