Alt Om Saltstraumen
Saltstraumen er i dag et eldorado for både dykkere og fiskere. Dette er historien om hvordan en av verdens sterkeste havstrømmer ble til, og skapte grunnlag for både liv og bosetting.
«En mil eller så ifra Bodøens gård,
der løper en strøm så forferdelig hård
at neppe man finner dens like»
 
Slik omtaler dikterprest Petter Dass Norges desidert mest kjente tidevannsstrøm i verket «Nordlands Trompet» fra slutten av 1600-tallet. Han snakker selvsagt om den mektige Saltstraumen tre mil sørøst for Bodø i Nordland, som NRK sender direkte fra 12 timer denne lørdagen.
 
En turistmagnet som også har vært et viktig sted for makt og rikdom historisk. Både sagaen og fortidsminnene forteller om mektige høvdinger som levde her.
 
Under hver tidevannssyklus blir Skjerstadfjorden innenfor Saltstraumen fylt opp ved flo og deretter tømt ned ved fjære. Opptil 370 millioner kubikkmeter vann skal over en periode på seks timer gjennom sundene for å jevne ut tidevannsforskjellene mellom havet utenfor og de store fjordområdene innenfor. Forskjellen på havnivået mellom høyvann og lavvann kan bli opptil to meter innerst i fjorden ved Rognan, samtidig som den er 3,3 meter ved Bodø utenfor innløpet.
 
Dette er årsaken til at Saltstraumen i mange sammenhenger trekkes fram som verdens sterkeste tidevannsstrøm. På det sterkeste renner hele 33.000 kubikkmeter vann gjennom innløpene Saltstraumen, Sundstraumen og Godøystraumen hvert eneste sekund.
 
Middelhastigheten på Saltstraumen er beregnet til 6–7 knop, eller 13 kilometer i timen, men hastigheten kan fort nå over 20 knopp – eller 40 kilometer i timen, når forholdene ligger til rette
 

Underkategorier

 • Ved brøytestasjonen på Bjørnfjell skal flere trailere ha problemer på svært glatt føre. Dette medfører store trafikale problemer. Tollvesenet har post ved E6 slik at ikke flere vogntog kjører oppover. Bilberging og politi er på vei til stedet.

 • En trailer har kjørt av veien like før Inndyr i Gildeskål kommune. Føreren er ute av bilen, våken og greier å gjøre rede for seg. Kjøretøyet ligger på siden, men trafikken kan passere. Politiet er på stedet.

 • Bruksforbudet på røykhåndgranater etter tre meldinger om personskader ved bruk, er nå opphevet, skriver Forsvarets Forum. 29. august ble 30 personer sendt til legesjekk da en røykhåndgranat gikk av under en Heimevernsøvelse på Drevjamoen.

 • En 4 år gammel jente døde torsdag kveld på Rikshospitalet. Hun har vært kritisk syk og under behandling siden mandag da fire personer ble hentet livløse fra havet i Tromsø. Politiet vil begjære obduksjon. Pårørende er informert.

 • I sommer godkjente Høyesteretts ankeutvalg saken hvor en 70-åring fra Bergen ble dømt for å ha kalt samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali (22) en «korrupt kakerlakk». Avisa Nordland skriver at saken nå er berammet til den 7. januar 2020.

 • På E6 i Hamarøy er veien åpnet ved Trolldalen i Ulvsvåg. Det var tidligere stengt på¨grunn av bilberging.

 • E6 er stengt ved Trolldalen i Ulvsvåg på Hamarløy i Nordland på grunn av bilberging. Bare nødetatene kan passere, melder Vegtrafikksentralen.

 • En kvinne i 80-årene omkom og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Lofoten. Ulykken skjedde på Europavei 10 øst for flyplassen i Svolvær ved 21-tiden.

 • Et redningshelikopter er på vei for å hente en av de skadde i en trafikkulykke på E10 øst for flyplassen i Svolvær. Nødetatene jobber på stedet. Dette er en alvorlig ulykke, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson til VG klokken 21.40. Han kjenner foreløpig ikke til hendelsesforløpet og forteller at politiet sender krimteknikere til stedet. Veien er stengt og vil være stengt en god stund fremover, melder politiet.

 • Programleder: Ole Marius Hågensen Rørstad.

 • Målfest i Nordkraft Arena i Narvik i kveld, hvor Arctic Eagles vant 5–1 på hjemmebane mot Sparta Sarp Elite.

 • Jenny Myklebust fra Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland stiller på Debatten på NRK1 i kveld. Der møter hun forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. De to møtes til debatt om blant annet nedleggelse av Nord universitets avdeling på Nesna.

 • E6 Saltfjellet er gjenåpnet for vanlig trafikk, det melder Statens vegvesen.

 • Statens vegvesen melder om redusert framkommelighet på Skitdalshøgda på Europavei 10 ved Bjørnefjell. Ett felt er stengt på grunn av stanset kjøretøy.

Velg språk

Her finner du en grov tilnærming til ulike språk.

Du kan velge blant andre språk etterpå.

 English 

 Deutch

 Français

Vi gjør også oppmerksom på at enkelte funksjoner ikke virker etter oversettelsen.

Takk til 
https://translate.google.com/

Copyright © 2006-2019 - www.saltstraumen.info
Alle rettigheter reservert.